Stoelmassage
     
working-balance  

Stoelmassage

jivan   stoelmassage             Wat is stoelmassage?

            Effecten en resultaten

            Onderzoek naar de effecten

            Waarom massage op het werk?

            Voor wie is stoelmassage?

            Werkwijze tijdens de stoelmassageWat is stoelmassage?

Stoelmassage is een drukpuntmassage van de rug, schouders, armen, handen, nek en hoofd. Deze massage is ontwikkeld door David Palmer en gebaseerd op de oude Japanse drukpuntmassage. Door de korte duur en hoge effectiviteit is deze massage voor veel bedrijven interessant. U zit comfortabel in een speciaal ontworpen, ergonomische stoel. De stoel kan op ieders lichaam worden ingesteld, zodat u maximaal kunt ontspannen. De massage vindt plaats door de kleding heen. Ook komt er geen olie aan te pas. Na de massage kunt u dus direct weer aan het werk. De duur kan variŽren van 15 tot 30 minuten. De stoelmassage kan overal gegeven worden waar de stoel kan staan. Vandaar de toepasselijke naam "on-site-massage"

Effecten en resultaten

Jivan en stoelmassage Tijdens de massage worden bepaalde drukpunten in het lichaam geactiveerd. Bloedsomloop en energiedoorstroming worden hierbij flink gestimuleerd. Afvalstoffen in stijve of verkrampte spieren worden beter afgevoerd. Hierdoor zullen gevoelens van vermoeidheid en overbelasting verminderen of verdwijnen. Ook worden via bepaalde stretchings soepelheid van met name nek en schoudergewrichten bevorderd. De massage geeft zowel een diepe ontspanning (eerste fase) als een opwekkend en vitaliserend effect.(tweede fase). Na de massage voelt u zich verkwikt en kunt u met nieuwe energie aan de slag. Zowel de korte ontspanning (verstand even op 0) als de stimulerende afsluitreeksen zorgen voor dit beoogde effect. Regelmatige stoelmassage werkt preventief op stressgerelateerde klachten, zoals RSI, nek en schouderklachten, rugproblemen, spanningshoofdpijnen e.d. Bijzonder effectief zal het resultaat zijn als de persoon in kwestie overweegt ook zelf via bepaalde oefeningen het lichaam in een goede, beweeglijke conditie te houden.

Onderzoek

Het Touch-Therapy Institute van de University of Miami School of Medicine heeft tot nu toe het belangrijkste onderzoek gedaan naar de effecten van de stoelmassage. Er werd gekeken naar het effect van de on-site-massage op werkstress bij een groep werknemers, die 2 x per week een behandeling ontvingen. Na een maand constateerde men het volgende:
 • deelnemers waren van mening helderder te kunnen denken
 • voor het oplossen van problemen had men de helft minder tijd nodig dan normaal. Ook maakte men 50 % minder fouten.
 • E.E.G onderzoek toonde aan dat de hersenactiviteit na de massage was toegenomen, met andere woorden, deelnemers reageerden alerter dan aan het begin van de massage.
Momenteel wordt ook in Nederland onderzoek gedaan naar de effecten van stoelmassage. De resultaten uit het onderzoek zijn positief.

Wat betreft fysieke klachten:
 • deze verdwenen bij 30,4 %
 • deze namen sterk af bij 40,5 %
 • deze bleven min of meer gelijk bij 29,1 %
Wat betreft spanningsniveau, helderheid van denken en impact op de werkdruk:
 • het spanningsniveau was gedaald bij 87,5 %
 • de helderheid van denken was toegenomen bij 79,9 %
 • de ervaren werkdruk was afgenomen bij 80,4 %
Het onderzoek geeft aan dat stoelmassage positief werkt en werknemers helpt om op de rails te blijven.

Waarom massage op het werk?

jivan en massage In Amerika is on-site-massage inmiddels een ingeburgerd aanbod in bedrijven, op vliegvelden, beurzen , festivals, kortom alle plekken waar mensen hard werken en onder stress kunnen komen te staan. Ook in Nederland zien steeds meer bedrijven de voordelen. Immers, de stoel komt naar u toe. Werknemers zijn slechts korte tijd van hun plaats, niet veel langer dan een normale koffie-pauze. Zij gaan wel met vernieuwde energie weer aan de slag. Ook zullen werknemers de aandacht als positief ervaren en dit bevordert een collegiale houding naar het bedrijf en naar collega's.
Massage-aanbod speelt een belangrijke rol in het ARBO-beleid, omdat het preventief werkt en langdurige ziekteverzuim en uitval op de werkplek helpt te voorkomen.

Voor wie?

In principe is een regelmatige stoelmassage een weldaad voor iedereen. Als bedrijf wilt u wellicht nadenken over de "risicogroepen" in uw onderneming. Werknemers die veel onder stress staan of die langdurig aan de computer werken Ook werken in steeds dezelfde lichaamshoudingen kan belastend zijn. Een belangrijke doelgroep zijn ook de mensen die niet ingaan op een sportaanbod van het bedrijf. Wellicht is de laagdrempelige stoelmassage, eventueel gecombineerd met een aantal bewegingslessen voor deze groep een adequate stap op weg naar het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen welzijn en gezondheid. De massage is niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat bepaalde drukpunten een contra-indicatie zijn voor zwangerschap. Het is echter heel goed mogelijk een massage met behulp van andere "veilige" technieken te geven.

Werkwijze tijdens de massage

 1. TouchPro stoelmassage korte variant:
  U krijgt de stoelmassage van 15 minuten volgens de specifieke TouchPro methode. Dit is de basisbehandeling en Jivan is dan eventueel te vervangen bij verhindering of ziekte.
 2. Stoelmassage lange variant:
  Deze massage duurt 30 minuten en komt meer tegemoet aan de situatie van de individuele werknemer en eventuele specifieke klachten. Er wordt gewerkt met diverse massagetechnieken, gewrichtsontspanning, deep-tissue-work , speciale stretchings voor schouders, nek en armen, en aandacht voor de ademhaling. Er kunnen oefeningen meegegeven worden om ook thuis aan het werk te gaan. De lange massage variant biedt zodoende veel persoonlijke aandacht, wat het effect van de massage nog versterkt.

massagepraktijk  
stoelmassage  
beweging  
wat nog meer?  
foto's  
ervaringen  
prijzen  
contact